MYRA

Vi har arbetat med myran i några veckor, nu har vi kommit fram till myrans boende. Barnen målade myrstack med alla rum som finns inuti, de fick även vetskap om att myrstacken även byggs under mark inte bara den vi ser. Myran kan även vara under vatten ca 14 dagar, den har som tre kroppar, myrstacken har en drottning, flygmyrorna som vi ser de blir nya kronprinsessor eller prinsar. Ja en hel del har barnen lärt sig om den lilla myran, som är stark och de bygger broar med varandra,pratar med antennerna, drar pinnar till stacken, drottningen lägger 300 ägg under sommaren, under hela hennes liv kan hon lägga 600 000 ägg och hon blir gammal och äldst i stacken. I stacken kan det bo ungefär 500 000 myror. Barnen målade en myra, har gjort myrans livscykel,  ägg-larv-puppa-myra. Det finns ca 60 olika myrarter.

* Förskolan ska ge varje barnförutsättningar att utveckla, förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp, lpfö18

Vi firar förskolans dag

idag har vi firat Förskolans dag, med maskerad. Vi hade ansiktsmålning, skattjakt, såpbubbelblåsning, dansstop. Det blev mumsiga fruktspett, efter lunchen bjöds det på glass man kunde välja på pippiglass eller bamseglass.

Tema får

Vi har haft tema fåret i några veckor, igår avslutade vi med att barnen fick skapa får. Vi använde oss av olika material.
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekninker, material och redskap (Lpfö 18. s. 14).

Äggjakt i skogen

Välkommen till förskolans blogg!

Idag hade vi äggjakt i skogen vid Christina gården, hönan Agda hade tappat bort sina 20 ägg precis lagom till påsk ackackack.  Vilken tur att barnen ifrån Kvarsebo förskolan kom upp precis idag, för Agda hade lämnat en lapp om sina ägg som hon hade tappat. Agda vore tacksam om barnen kunde hjälpa henne att hitta alla äggen, och vid alla ägg fanns det en lite överraskning. Barnen letade och letade tills alla ägg var funna, extra roligt var det med överraskningen. När vi samlat ihop alla ägg, så fanns det ännu en överraskning som Agda hade gömt, som barnen också fick leta efter. Den sista överraskningen var en korg med FRUKTSPETT så gott det var att mumsa i sig dem i solen.

Äggmålning

Idag så ha barnen fått måla sitt personliga ägg till påsk, som de fick ta med sig hem. Att måla med tusch på ägg, gav barnen en annan dimension i sitt skapande. Kreaktionerna blev färgglada och unika.

En liten rubrik.

En stor rubrik.

Förra veckan pratade vi om grundfärger och att man av grundfärgerna kan skapa fler färger. Här gör vi ett experiment som visar att färger innehåller flera färger. Barnen ritade streck på kaffefilter. De doppade filtret i vatten. Vattnet gör att färgen delar sig och fler färger kommer fram.

Lpfö 18
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla
• förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,

Läs hela inlägget »

Välkommen till Kvarsebo Förskolas blogg. Vi kommer inom kort publicera inlägg här som berättar mer om vår verksamhet.

Varmt välkommen att titta in här om en stund igen!

Läs hela inlägget »